Usein kysyttyä

Vieser One kaivot

1Voiko Vieser korokerenkaan laittaa vanhaan valurautakaivoon?
Vastaus: Vieser ei ole testannut kyseistä ratkaisua.
2Lattiakaivo haisee, missä vika?
Vastaus: Epämiellyttävä haju voi johtua seuraavista syistä: irrotettava vesilukko ei ole kunnolla paikallaan, kaivo on likainen tai kaivossa ei ole vettä. Mikäli lattiakaivo on paikassa jossa veden käyttö on vähäistä on kaivoon mahdollista asentaa erikoisvesilukko joka estää hajukaasujen tulon huonetilaan. Myös sivuliitäntä putki voi olla likainen (esim. putki valussa notkolla ja kerää lammikon -> likaa ->haisee lattiakaivon suuntaan).
3Kuinka korkealle Vieser One kaivo on mahdollista asentaa valutukien avulla?
Vastaus: Vieser One kaivojen tukijalan maksimi asennuskorkeus on 280mm.
4Kuinka lämmintä vettä / höyryä lattiakaivo kestää?
Vastaus: Polypropeeni kaivo kestää jatkuvana 85 °C vettä ja hetkellisesti kiehuvaa 100 °C .
5Kuinka lattikaivo asennetaan akryylimassa tai polyuretaanipinnoite lattiaan ?
Vastaus: Löydät vedeneristyskuvat ja tarvittavat osat linkistä: https://www.vieserprofessional.com/vedeneristyskuvat/
6Voiko Vieser One pystykaivosta lyhentää sivuliitäntöjä, mikäli ne vaikeuttavat tuotteen asentamista ?
Jos sivuliitäntöjä ei tarvita niitä on mahdollista lyhentää tai sahata pois (varoen kuitenkin, ettei sivuliitännän kohtaan tule reikää), mikäli ne aiheuttavat haastetta tuotteen asentamisessa. Sivuliitännöistä täytyy puhkaista muovinen suojaläppä pois mikäli ne ottavat käyttöön. Tässä tapauksessa tätä työvaihetta ei tarvitse tehdä, koska sivuliitäntöjä ei tarvita.
7Mitkä tilat täytyvät varustaa lattiakaivoilla ?
(Ympäristöministeriön asetus Rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista 1.1.2018) Lattiakaivolla varustettavia tiloja uuden rakennuksen raken- tamisessa sekä uuden rakennuksen rakentamista vastaavassa korjaus- ja muutostyössä ovat: 1. suihkutila ja kylpyhuone sekä saunan pesuhuone 2. pesutupa 3. lämmönjakohuone 4. ilmanvaihtokonehuone 5. yleiseen käyttöön tarkoitettu WC-tila 6. tekninen tila, jossa on vesivahingon mahdollisuus 7. autonpesupaikka 8. erityistilat, jotka puhdistetaan vesihuuhtelulla.
8Kuinka monta kuivakaivoa saa lattiakaivoon liittää ja kuinka pitkä etäisyys saa olla lattiakaivon ja kuivakaivon välillä ?
(Ympäristöministeriön asetus Rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista 1.1.2018) Lattiakaivoon voi liittää enintään kaksi kuivakaivoa, jotka voivat sijaita enintään kolmen metrin etäisyydellä lattiakaivosta.
9Minulla on beige Upovieser lattiakaivo, onko siihen saatavilla varaosia ?
Vanhoihin Beigeen Upovieser kaivoihin (1980-1995) ei saa enää varaosia. Kaivojen valmistus on lopetettu yli 20 vuotta sitten, samoin varaosien valmistus on jo lopetettu. Yleinen suositus alan ohjeistuksessa on että vanhat lattiakaivot joihin ei enää nykyajan määräykset täyttäviä osia ole saatavilla, vaihdetaan uusiin. Tyyppihyväksyntäsäännöt muuttuivat lattiakaivojen osalta 1995 Suomessa ja tämä vanha kaivo ei vastaa nykyisiä sääntöjä. Saneeraustilanteissa ainut testatusti varma ratkaisu on piikata vanha kaivo pois ja asentaa uusi tyyppihyväksytty ja sertifioitu lattiakaivo tilalle.
10Kuinka PP (polypropeeni) lattiakaivoon liitetään PE (polyeteeni) viemäriputki ?
1. PE (polyeteeni) o-rengasmuhvi . Toinen pää hitsataan sähkömuhvilla (tai peilillä) putkistoon ja kaivon päähän tulee o-rengasliitos

Erikoisvesilukot

1Miten ja mistä löydän oikeanlaisen erikoisvesilukon lattiakaivooni?
Vastaus: Vieser lattiakaivoihin on saatavilla kahden tyyppisiä erikoisvesilukkoja. Vieser One lattiakaivon vesilukko eroaa tavallisesta Vieser kaivon erikoisvesilukosta sinisestä, reilun kokoisesta nostokahvasta. Molemmat tuotteet ovat saatavilla hyvin varustetuista rautakaupoista sekä alan tukkuliikkeistä.
2Onko Vieser mataliin kaivoihin saatavilla erikoisvesilukkoa ?
Vastaus: Vieser Mataliin kaivoihin ei ole saatavilla erikoisvesilukkoja.

Korokerenkaat

1Onko korokerenkaista sivuliitännällisiä versioita?
Vastaus: Korokerenkaista löytyy myös sivuliitännällinen versio 3x32. Korokerenkaaseen voidaan yhdistää 3 kpl 32 mm sivuliitäntöjä.
2Miten teen pienen korotuksen lattiakaivoon?
Vastaus: Vieser matala korokerengas on tarkoitettu näihin tilanteisiin. Pakkauksessa on mukana kiilarengas, jolla liität vedeneristyksen korokerenkaaseen. Matala korokerengas korottaa 12-16 mm. Korkea korokerenkaamme sopivi yli 25 mm korotuksiin ja sivuliitännällinen korokerengas yli 66m korotuksiin.
3Voiko kahta matalaa korokerengasta laittaa päällekkäin? Voiko matalaa korokerengasta jatkaa millään tuotevalmistajan korokerenkaalla?
Vastaus: Kahta matalaa korokerengasta ei voi asentaa päällekkäin. (Mitoitus matalan korokerenkaan yläosassa on erilainen kuin muissa korokerenkaissa tai lattiakaivoissa).

Matala korokerengas on aina ylin korokerengas eikä sitä voi jatkaa millään muulla korokerenkaalla.
4Voiko korokerenkaan valkoisen tukirenkaan jättää pois asennuksessa?
Vastaus: Ei voi jättää pois. Tukirenkaan tarkoitus on pitää korokerengas oikeassa muodossaan koko sen elinkaaren ajan. Mahdolliset elämiset rakenteissa eivät saa muuttaa korokerenkaan muotoa.
5Voiko korokerenkaita asentaa päällekkäin?
Vastaus: Korkeita korokerenkaita voi asentaa enintään 2 kpl päällekkäin. Korkeaa korokerengasta on mahdollisuus myös jatkaa matalalla korokerenkaalla, mutta ei päinvastoin.

RST kannet

1Mitä materiaalia RST-lattiakaivon kannet ovat?
Vastaus: RST-kannet ovat materiaaliltaan AISI304 (ruostumaton teräs). Ei haponkestävää terästä.
2Kannessa ruostepilkkuja kannen alla, mistä johtuu?
Vastaus: Syystä tai toisesta kannen tai kehyksen väliin on päässyt rautapitoista likaa, joka tarttuu RST-kanteen kiinni = lähtee kuitenkin rapsuttamalla pois. Sama ilmiö tapahtuu, kun jätät esimerkiksi märän rautanaulan tiskipöydälle.
3Minulla on Vieser kaivo ja pohdin pitääkö ostaa Vieser kansi kaivoon?
Vastaus: Suosittelemme, jos olet asentanut Vieser kaivon, että asennat myös meidän kannen. Meidän RST kannen kehyksessä on pieni kaulus, mikä suojaa vedeneristettä ja näin varmistat turvallisen ja määräysten mukaisen asennuksen. Märkätilaan liittyvät ohjeet (RIL107 ja märkätilan rakenteet RT-kortti) toteavat, että neliökannen asennuksessa ei vedeneristys saa jäädä paljaaksi ja vesilukko on oltava nostettavissa puhdistusta varten.
4Säädettävä teräskehys, kuinka toimii?
Vastaus: Laatoitustyön helpottamiseksi on tehty säädettävä teräskehys, kehystä voidaan säätää max. 15 mm sivuun lattiakaivosta. Kokonaissäätöalue 30 mm. Kehyksessä on epäkeskeinen reikä, mikä antaa säätövaraa. Myös kehykseen asennettu kaulus on epäkeskeinen, joka antaa lisää säätövaraa.
5Mikä on Vieser RST kansien koko ?
Vastaus: Vieserin RST kansien koko on 197x197mm tai 160x160mm.

Muut kansijärjestelmän tuotteet

1Kun käytetään Vieserin vedeneristyslaippaa Vieserin lattiakaivossa, onko laipan näkyviin jäävä osa suojattava laastilla kannen kehyksen ja kaivon kiilarenkaan välissä?
Mikäli laatoituksen yhteydessä asennetaan Vieser lattiakaivon kansi joko muovikehyksellä tai säädettävällä RST- kehyksellä niin tällöin ei tarvitse. RST kannen kehys tulee asentaa siten, että vedeneristyslaippa jää piiloon.

Alipaineventtiili

1Saako vanhaan Vieser – alipaineventtiiliin varaosia esim. venttiilin tiivisteen tai o-renkaan?
Vastaus: Valitettavasti varaosia ei ole saatavana. Tuote on poistunut 2013. Suosittelemme vaihtamaan tilalle Vieser One alipaineventtiilin (LVI 4162820) saman putken päähän.
2Mihin alipaineventtiilin voi asentaa?
Vastaus: Vieser alipaineventtiiliä käytetään rakennuksen viemärin tuuletusputkessa silloin, kun rakennuksen viemärillä on lisäksi myös suora yhteys ulkoilmaan. Paikkakunnan viemärilaitoksen luvalla tuuletus voidaan hoitaa myös yksinomaan alipaineventtiilin kautta. Alipaineventtiili sijoitetaan rakennuksessa paikkaan, jossa ei ole jäätymisvaaraa, kaikkien sen palvelemien viemäripisteiden ylimmän mahdollisen vedenpinnan yläpuolelle. Alipaineventtiili on asennettava paikkaan, missä ilmaa on hyvin saatavana.
3Alipaineventtiili ei toimi, mistä johtuu ?
Vastaus: Viemäri verkostossa todennäköisesti tukos, minkä seurauksena osa ilmasta painautuu takaisin alipaineventtiiliä kohden. Tässä tilanteessa alipaineventtiilin tiiviste painautuu entistä tiukemmin kiinni alipaineventtiiliin. Tukoksen voi todentaa näin: 1. Ota alipaineventtiili irti viemäriputken päästä ja aseta viemäriputken päälle paperiarkki. 2. Käytä viemärikalustetta, mikäli paperiarkki lähtee lentoon, niin viemäriverkostossa on todennäköisesti tukos.

Vesilukot

1Kuinka Pullovesilukko pesukonesuppilolla toimii?
Vastaus: – Soveltuu pesukoneen viemäröintiin (suoraan viemärilinjaan), pesukoneen poistoletku asennetaan suppiloon.
2Voiko pesualtaan erikoisvesilukkon asentaa RST- pesualtaaseen?
Vastaus: Ei voi. RST-pesuallas on materiaaliltaan usein liian ohut jolloin erikoisvesilukkoa ei saada tiiviisti kiinni altaan pohjaan.